19. Kunstmeter

Slang is goed in vormen maken! En nu mogen de kinderen meespelen… Een meter ijzerdraad of electriciteitsdraad meten en er een kunstwerk van maken door het te buigen en er contrasterende materialen aan te hangen. Onder ‘extra informatie’ maak je kennis met het werk van Alexander Calder; een Amerikaanse kunstenaar die heel erg veel met ijzerdraad werkte, en de uitvinder was van de mobile als kunstvorm waarbij beweging onderdeel is van het ontwerp. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:
  • afbeeldingen waarin ijzerdraad gebruikt wordt
  • werken van Vincent van Gogh

Waar wordt ijzerdraad voor gebruikt?

Je kunt ijzerdraad gebruiken om iets op te hangen. Zoals een lantaarn.

Je kunt ijzerdraad gebruiken om iets op te hangen. Zoals een lantaarn.

Kennismaken met schilderijen van Vincent van Gogh

de zonnebloemen  Vincent van Gogh 1889
Copyright: marlies boutenCreative Commons License Zonnebloemen (geschilderd in 1889)

Zelfportret, Vincent van Gogh (1887-1888)
Copyright: NielsCreative Commons License Zelfportret (geschilderd in de winter van 1887-88)

Starry Night by Vincent van Gogh
Copyright: Wouter de Bruijn Sterrennacht (geschilderd in 1889)
Extra informatie:

Calder’s ijzerdraad kunst
Alexander Calder (1898-1976) was een Amerikaanse beeldend kunstenaar die heel erg veel met ijzerdraad werkte. Voor hem was het maken van vormen en figuren van ijzerdraad als 3D tekenen, want hij gebruikte de draad als een soort tekenlijn. Alexander Calder ging in 1930 op bezoek bij de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (zie ook activiteit 27 ‘Mondriaan rijst de pan uit’) in diens atelier in Parijs. Calder was geïnspireerd door de abstracte schilderijen van Mondriaan, en maakte daarna zelf ook steeds meer abstracte kunst waar je geen mensen of dingen in kunt herkennen. Na zijn ontmoeting met Mondriaan maakte Alexander Calder zijn eerste mobiles; een kunstobject waarbij beweging onderdeel is van het ontwerp.

Alexander Calder Gemeentemuseum
Copyright: FaceMePLSCreative Commons License Een mobile van Calder uit 1932

13 Spines
Copyright: HelenaCreative Commons License ’13 spines’, een mobile van Calder uit 1940

‘Cirque Calder’, het miniatuur circus van ijzerdraad
Voordat Calder mobiles ging maken, maakte hij een mini circus van ijzerdraad figuren. Hij verzon allerlei slimme oplossingen met stof, kurken, elastiek, touwtjes en andere gevonden voorwerpen om zijn ijzerdraad figuren te laten bewegen. Zo kon hij zijn ‘acrobaten’ naar de volgende trapeze te laten springen, en zijn ‘leeuwentemmer’ de ‘leeuw’ op zijn achterpoten laten staan. Hieronder zie je Alexander Calder zelf een voorstelling geven met zijn Cirque Calder.

Navigeer:

Overige activiteiten
Feedback formulier

Handpoppen:

Slang, Vogel

Waar:

Op een plek waar voor ieder kind voldoende ruimte is om een met een groot stuk elektriciteit- of ijzerdraad te spelen

Thema’s:

Afval, Beroepen, Bouwen, Kunst, Overig, Rekenweek, Speelgoed, Uitvinder, Vormen

Woordenschat:

buigen, de balans, de hoek, de kleur, de kunst, de kunstenaar, de lengte, de meter, de vorm, doorzichtig, hard, het contrast, het evenwicht, het gewicht, het ijzerdraad, het kunstwerk, het mobile, kort, krom, lang, licht, lichter, prikken, rond, tegenovergesteld, zacht, zwaar, zwaarder

Print Friendly, PDF & Email