2. Beter dan ranja

Vogel heeft iets heel moois gevonden. En het ruikt zooo lekker! Ze heeft een idee… Leren hoe bloesem door bestuiving in bessen kan veranderen. Ingrediënten verzamelen, tellen, wegen en samenvoegen en ontdekken hoe je vlierbloesemsiroop maakt. Het uitserveren in een rollenspel spelen en samen van de siroop smullen. Onder ‘extra informatie’ is een link te vinden naar een goed filmpje waarin kort wordt uitgelegd hoe bestuiving werkt. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:
  • de honingbij (foto)
  • de hommel (foto)
  • de wesp (foto)
  • de vlierbloesem (foto)
  • een bij bedekt in stuifmeel tussen de vlierbloesem (foto)

De honingbijThey're back 2

Copyright: ArendCreative Commons License

de hommelBombus

Copyright: Alias 0591Creative Commons License

de wespDer Blick über den Tellerrand -  The look about the plate edge of the own sector

De vlierbloesemElderflower

Copyright: Nick SaltmarshCreative Commons License Vlierbloesem aan de boom.

vlierbloesem
Copyright: foamCreative Commons License Geplukte vlierbloesem in een doos

Met stuifmeel bedekte bij tussen vlierbloesem
Op deze foto kun je zien hoe de gele korreltjes stuifmeel aan de haartjes op de poten en het lijf van de bij blijft hangen. Ook zijn de meeldraden met het stuifmeel goed te herkennen en kun je in het midden van sommige bloesems de kleine, witte stamper zien zitten.
Bee visiting an Elderberry bush
Copyright: John BakerCreative Commons License

Extra informatie:

SchoolTV heeft een kort, duidelijk filmpje waarin wordt uitgelegd hoe bijen voor de bestuiving van veel bloemen en planten zorgen.

Filmpje SchoolTV over bestuiving door bijen

Navigeer:

Overige activiteiten
Feedback formulier

Handpoppen:

Lammetje, Vogel

Waar:

Buitenlocatie

Wanneer:

Juni, Mei als de vlierbloesem bloeit.

Thema’s:

Beroepen, Bijen, Bloemen, Dieren, Eten en drinken, Gezondheid, In de tuin, Insecten, Lente, Natuur, Restaurant, Seizoenen, Vlinders, Wat vliegt daar

Woordenschat:

bestuiven, de bij, de bloem, de bloesem, de geur, de hommel, de kaneel, de lepel, de limonade, de nectar, de ranja, de siroop, de smaak, de steel, de stempel, de suiker, de tak, de vlier, de vlierbloesem, de vlinder, drinken, eten, het fruit, het gewicht, het ingrediënt, het insect, het mengsel, het sap, het stuifmeel, oplossen, proeven, roeren, ruiken, snijden, uitpersen, verdunnen, zeven, zoet, zoeter

Print Friendly, PDF & Email