20. Lampionnen van bomendromen

Uil prikkelt de kinderen om samen zijn woonplaats te gaan verkennen… Bomen observeren met alle zintuigen en ontdekken hoe je papier doorzichtig kan maken. Lampionnen maken van afdrukken van een boomstam en bladeren, en daarbij een verhaal verzinnen. Onder ‘extra informatie’ kun je lezen over verschillende lichtfeesten waarbij soms lampionnen gebruikt worden. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:

Op deze website kun je stap voor stap ontdekken wat voor soort bomen er bij jou in de buurt staan door de bladeren te onderzoeken: bomen-determineren.com

Extra informatie:

Lichtfeesten
Hoewel de vorm kan variëren worden in bijna iedere cultuur en religie lichtfeesten gehouden. Meestal spelen (jonge) kinderen met kaarsen of lampionnen daarbij een grote rol. Dat is goed te begrijpen; zowel ‘het licht’ als jonge kinderen vaak worden geassocieerd met ‘een nieuw begin/leven’. Ook thema’s als ‘de overwinning van het goede over het kwade’, en van ‘het licht over de duisternis’ komen overal terug. Daarom vinden lichtfeesten in de donkere maanden van het jaar plaats, meestal rond de tijd van midwinter, de winterzonnewende in december.
(on)bekende lichtfeesten zijn bijvoorbeeld:

  • Divali (wisselend, in oktober of november) Één van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme. Ontstaan in India, maar wordt door Hindoestanen over de hele wereld gevierd, o.a. met vuurwerk en lichten en kaarsen in en rond het huis.
  • Loi Krathong (wisselende periode eind oktober, begin november), gevierd in Thailand en delen van omliggende landen, waarbij mensen o.a. kaarsen op een schuitje te water laten en papieren lampionnen op laten stijgen.
  • Sint-Maarten (11 november), gevierd in delen van Nederland, België en elders in Europa. De naam verwijst naar de Katholieke heilige Martinus van Tours, maar religie speelt niet of nauwelijks een rol in de beleving van het feest. Vaak (niet overal) gaan kinderen in hun eigen buurt tijdens Sint-Maarten zingend en met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren, en krijgen dan snoepgoed.
  • Lucia (13 december), gevierd in Zweden en plaatselijk ook in Denemarken, Finland, IJsland en Noorwegen. Ook in de Nederlandse stad Beek wordt Lucia jaarlijks gevierd. 
  • Chanoeka (wisselende periode, in december) lichtfeest van het Jodendom ter ere van de herinwijding van de tempel in Jeruzalem, waarbij een negenarmige kandelaar, de chanoekia, centraal staat. (De menora, een van de oudste symbolen van het Jodendom, is een kandelaar met zeven armen)
  • Kerstfeest (25 december) samen met Pasen het belangrijkste feest in het Christendom. ‘Het licht’ wordt gesymboliseerd door (de geboorte) van Jezus en de kerstster. Bij veel gebruiken rond de kerst (waarvan sommige, zoals de kerstboom, waarschijnlijk ouder zijn dan de kerkelijke tradities en hun oorsprong vinden in Germaanse midwinter feesten) worden kaarsen en andere lichtjes aangestoken.
Navigeer:

Overige activiteiten
Feedback formulier

Handpoppen:

Uil

Waar:

Bomen onderzoeken is buiten, maken van de lampionnen is binnen

Thema’s:

Bos, Dit ben ik, Emoties, Feest, Herfst, Kleur, Kunst, Natuur, Overig, Seizoenen, Sint Maarten, Speelgoed

Woordenschat:

de afdruk, de boom, de boomstam, de ecoline, de lampion, de minuut, de olie, de schors, de stilte, de structuur, de tijd, de vorm, doorschijnend, drukken, het blad, het geluid, het licht, het waskrijt, intrekken, kijken, kleuren, luisteren, ruiken, transparant, voelen

Print Friendly, PDF & Email