36. Schaduw vangen

Lammetje komt zoekend de klas binnen…ik begrijp er niks van?!? Ontdekken hoe de schaduw (en dus de positie van de zon) gedurende de dag verandert. Kennismaken met het werk van Keith Haring. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, voorbereiding, oriëntatie, verkenning, uitvoering, verwerking en differentiatie. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:
  • werken van Keith Haring

We are the youth (muurschildering)

We are the youth
Copyright: By Rgs25 (Own work) Creative Commons Licensevia Wikimedia Commons

Deze muurschildering bevindt zich op een gebouw in de stad Philadelphia op de kruising van 22nd Street en Ellsworth Street, in de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten. Keith Haring voltooide de schildering in 1987. De titel is ‘Wij zijn de jeugd’.

Tuttomondo (muurschildering)

Pise-17
Copyright: shogunangel

Deze muurschildering bevindt zich op een gebouw aan het Piazza Vittorio Emanuele, in de stad Pisa in Italië. Keith Haring voltooide de schildering, met behulp van studenten, in 1989. Toen het af was schreef hij in zijn dagboek:

Het weer was prachtig en het eten nog beter. Het schilderen duurde vier dagen. Ik zit in een hotel recht tegenover de muur, dus ik zie het voor ik in slaap val en zodra ik wakker word. Er staat altijd iemand naar te kijken (laatst zelfs om 4 uur ‘s nachts) . Het is heel interessant om de reacties van mensen te zien. 

Het was het laatste publieke werk dat Keith Haring maakte voor zijn overlijden (aan de gevolgen van AIDS) in 1990. De titel van het kunstwerk is ‘Tuttomondo’, het Italiaanse woord voor ‘wereldwijd’, of ‘over de hele wereld’.

Extra informatie:

Keith Haring was een kunstenaar uit de Verenigde Staten die beroemd werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij wilde kunst maken die iedereen kon zien, daarom maakte hij bijvoorbeeld graag muurschilderingen.
In zijn dagboek schreef Keith Haring:

Mijn bijdrage aan de wereld is dat ik kan tekenen. Ik zal zoveel tekenen als ik kan, voor zoveel mogelijk mensen als ik kan, voor zo lang als ik kan.

Keith Haring aan het werk
Op de foto werkt hij aan een muurschildering in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De foto is genomen op 14 maart 1986.

musea, kunstschilders, muurschilderingen, graffiti

Navigeer:

Overige activiteiten
Feedback formulier

Handpoppen:

Lammetje, Mama Schaap

Waar:

Buiten, midden op een (school)plein

Wanneer:

Herfst, Lente, Winter, Zomer op een zonnige dag

Thema’s:

Dit ben ik, Het weer, In de tuin, Jarig, Kleur, Kunst, Lente, Lichaam, Natuur, Overig, School, Seizoenen, Tijd en klokken, Vier elementen, Vormen, Vriendjes

Woordenschat:

achter, de lengte, de lente, de omtrek, de schaduw, de stand, de vlek, de vulling, de zomer, de zon, de zonneschijn, de zonnestraal, donker, het materiaal, hoog, kort, laag, lang, omtrekken, opvullen, veranderen, voor, vullen

Print Friendly, PDF & Email