38. Schimmen spelen

Onderzoeken hoe schimmenspel werkt, een eigen schimmentheater maken en kennismaken met de wajang traditie op Java. Zelf een voorstelling verzinnen en die vervolgens uitvoeren met passende achtergrondmuziek. Bij ‘extra informatie’ vind je platen uit een heel oud boek over handschaduwen, ter inspiratie om je eigen schaduwfiguren te bedenken. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:

P1120481.JPG
Copyright: Cuno de BoerCreative Commons License Een wajang voorstelling

Wajang uit Yogya Tong Tong Fair
Copyright: Tong Tong Fair/FestivalCreative Commons License De wajangspeler zit achter het scherm

P1120363.JPG
Copyright: Cuno de BoerCreative Commons License De wajangspeler beweegt de pop met stokken om het verhaal te vertellen
Extra informatie:

Handschaduwen zijn van alle tijden
In zijn boek uit 1859(!) Hand schaduwen voor op de muur schrijft Henry Bursill dat hij veel heeft moeten oefenen om alle schaduwen goed op de muur te krijgen. Het lukte hem nooit in één keer. Maar, met een beetje oefening , door goed te kijken naar de positie van je handen en door te spelen met de richting van het licht, kun je ontzettend veel bijzondere figuren tevoorschijn toveren in je schaduw! En zoals Henry ook al zei; met een beetje creativiteit en geduld kun je nieuwe schaduw figuren maken waar hij zelf no nooit aan had gedacht. We zijn heel benieuwd naar de schaduwen die de kinderen zelf verzinnen (wel even fotograferen zonder flits). Heel veel plezier!

Navigeer:

Terug naar overzicht
Feedback formulier

Handpoppen:

Lange Beer, Uil

Waar:

Overal

Thema’s:

Bouwen, De wereld, Emoties, Feest, Jarig, Kunst, Landen, Overig, Reizen, Speelgoed, Tellen, Theater, Vormen

Woordenschat:

Indonesië, Java, aan, de achtergrondmuziek, de hoofdlamp, de lamp, de muziek, de schaduw, de schim, de voorstelling, de zaklamp, het schimmenspel, het theater, scherp, uit, wazig

Print Friendly, PDF & Email