5. De juiste snaar raken

Grote Beer weet alles van snaren. Maar wat klinkt er nu ?!? Ontdekken hoe je met een touw of elastiek muziek kunt maken, en hoe je daarbij de toonhoogte kunt veranderen. Zelf snaarinstrumenten maken en muziek koppelen aan gevoelens. Niet alle instrumenten met snaren worden ook ‘snaarinstrumenten’ genoemd; al lenen ook deze instrumenten zich natuurlijk heel erg goed voor deze activiteit! Zie de extra informatie voor enkele voorbeelden. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:
  • foto’s van verschillende snaarinstrumenten

De (akoestische) gitaar 

Acoustic Sisters


De elektrische gitaar en de basgitaar

Bluesfestival Zoetermeer 2011
Copyright: FaceMePLSCreative Commons License De Friese band The Blues Busters


De harp

Celtic Harp


De banjo en de mandoline

Banjo & Mandolin

De viool en de cello
Voor sommige snaarinstrumenten, zoals de viool en de cello, gebruik je een strijkstok om de snaren te laten trillen en geluid te maken.


De sitar
De sitar is een traditioneel Hindoestaans snaarinstrument.

miradas
Copyright: Pablo BDCreative Commons LicenseDe masanqo
Traditioneel Ethiopisch snaarinstrument, bespeeld door een azmari (een Ethiopische bard (solomuzikant/verhalenverteller)) Voor de klankkast van een masenqo worden onderaan een stok vier planken in een ruit tegen elkaar gezet en daarna overtrokken met perkament.  De stok dient als hals van het instrument en wordt voorzien van één snaar (meestal van paardenhaar).

On to Lallibela
Copyright: meg and rahulCreative Commons License

Extra informatie:

Ondanks dat de piano en de verschillende soorten citers snaren hebben, worden ze meestal niet ingedeeld bij de snaarinstrumenten, maar bij de percussie instrumenten

De piano
Bij de piano raak je als muzikant de snaren niet zelf aan maar druk je op toetsen die zijn verbonden met kleine hamertjes. Die hamertjes slaan op de snaren waardoor er geluid ontstaat. Op de foto van de oude, beschadigde piano kun je de snaren goed zien.

piano recital
Copyright: woodleywonderworksCreative Commons License

Fats Domino's Piano, Post Katrina
Copyright: Mike DelGaudioCreative Commons License

De citer
De citer of zither is een traditioneel instrument dat in allerlei varianten bijna overal ter wereld voorkomt: zo kennen we bijvoorbeeld het hakkebord in Nederland, de santoor in India, de koto in Japan en de cimbalom in Hongarije. Afhankelijk van de traditie en muziekstijl kan het instrument worden bespeeld met je vingers, met een plectrum of stokjes.

Duclimer
Copyright: midimanCreative Commons License Een hakkebord

Bhajan Sopori / Santoor
Copyright: Os RúpiasCreative Commons License Een Indiase santoor
Koto Performance
Copyright: Michael CoghlanCreative Commons License Een Japanse koto

Hungary-0223 - Cimbalom
Copyright: Dennis JarvisCreative Commons License Een Hongaarse cimbalom

Navigeer:

Overige activiteiten
Feedback formulier

Handpoppen:

Grote Beer, Stroman

Waar:

Overal

Thema’s:

Beroepen, Emoties, Feest, Kunst, Muziek, Overig, Speelgoed, Theater

Woordenschat:

bang, blij, boos, buigen, chagrijnig, de artiest, de bas, de buiging, de cello, de emotie, de gitaar, de juiste snaar raken, de muziek, de muzikant, de snaar, de toon, de toonhoogte, de viool, het gevoel, het instrument, het snaarinstrument, verdrietig, voelen, vrolijk

Print Friendly, PDF & Email