7. Drakendansers

Een draak?? zomaar op straat? Ooievaar en Lange Beer hebben een raar verhaal voor de kinderen… Kennismaken met de draken- en leeuwendansen in Azië. Een draak of een leeuw maken en ontdekken hoe je die samen kunt laten bewegen en laten dansen. Onder ‘Extra informatie’ kun je lezen over het Chinees nieuwjaar, en speciale bewegingen uit de drakendans oefenen. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:
  • drakendans (foto’s en video’s)
  • leeuwendans (foto’s en video’s)
  • muziek voor je eigen draken- en/of leeuwendans (o.a. van het Shanghai Traditional Orchestra)

Uiterlijk 21 september op deze pagina:

  • Wereldkaart met daarop aangegeven: Nederland, China, Indonesië

De drakendans
Bij de drakendans bewegen meerdere dansers ieder een eigen stok. De stokken samen dragen een lange draak die daardoor lijkt te dansen. De voorste danser beweegt het hoofd van de draak. De draak wordt in de Chinese mythologie geassocieerd met water. Vaak loopt er tijdens een drakendans een losse danser met een glimmende bal op een stok vooruit. Deze bal symboliseert een parel, waar de draak achteraan jaagt.

Edmonton Chinese New Year 2015
Copyright: IQRemixCreative Commons License Opvoering van een drakendans

I thought these were some kind of agricultural implement but they're for dragon dancing
Copyright: Yun Huang YongCreative Commons License Het ‘geraamte’ van een drakendans-draak, waar de stof omheen wordt vastgemaakt.

Chinese dragon - Columbus Avenue
Copyright: vhines200Creative Commons License Soms worden lichtjes verwerkt in de draak als er in het donker mee wordt opgetreden.

Soms is de draak versiert met stof die oplicht in UV-licht. Dat geeft een heel bijzonder effect. De dansers zijn bijna niet meer zichtbaar, maar je kunt zo extra goed zien hoe de draak achter de ‘parel’ aan gaat.

Blowing on their hands to keep warm!
Copyright: WonderlaneCreative Commons License Twee leeuwendansen samen met een drakendans

De leeuwendans
De leeuwendans wordt uitgevoerd door twee personen die samen in één kostuum zitten. Anders dan bij de drakendans zijn de dansers (bijna) helemaal verstopt onder het kostuum. De voorste danser beweegt met zijn bovenlichaam en armen de kop, en met zijn benen de voorpoten van de leeuw. De tweede danser beweegt met zijn bovenlichaam de rug van de leeuw en met zijn benen de achterpoten. In deze video (start vanaf 2:41) kun je goed zien hoe het leeuwenkostuum gedragen wordt de de dansers.

 

Muziek voor je eigen draken- of leeuwendans

Extra informatie:

Chinees nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar staat ook bekent als het lentefestival, en is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Op de website van de Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland vind je filmpjes, data van festiviteiten en goede achtergrondinformatie over het Chinees Nieuwjaar.
Website Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland

Onderdelen van de drakendans
Er bestaan een heleboel verschillende bewegingen die de dansers tijdens de drakendans kunnen maken. In deze video kun je er een paar leren kennen, en met behulp van de slow motion beelden misschien wel proberen na te doen?

Navigeer:

Overige activiteiten
Feedback formulier

Handpoppen:

Lange Beer, Ooievaar

Waar:

Een plek met veel ruimte om te dansen en te bewegen

Wanneer:

Elk moment, Februari, Januari Speciaal geschikt om uit te voeren in de periode van het Chinees Nieuwjaar, dat valt in onze maand januari of februari

Thema’s:

Beroepen, Circus, De wereld, Dit ben ik, Feest, Kunst, Landen, Lichaam, Muziek, Oud en nieuw, Reizen, Theater, Verkleden

Woordenschat:

Azië, China, Indonesië, dansen, de beweging, de cultuur, de danser, de draak, de drakendans, de kop, de leeuw, de leeuwendans, de stok, het feest, het lijf, het ritme, verkleden

Print Friendly, PDF & Email