Stroman

Wat leuk, ik lijk wel een beetje op jou! Ik ben Stroman, wie ben jij? We hebben allebei twee armen en twee handen, twee benen en twee voeten. En hoe lang ben jij? Kun jij je net zo groot maken als ik? Met mijn lichaam kan ik allerlei dieren nadoen; vliegen als Vogel of huppelen als Lammetje? Kun jij dat ook? Laat maar eens zien! Zo, zo, mooi hoor!

Natuurlijke rol ‘Hangjongere’
Woonplaats De moestuin
Stemgeluid Mannenstem
Drijfveer In balans zijn
Valkuil Stroman voelt zelf weinig uitgesproken emoties, en bij anderen herkent hij ze dan ook niet.
Vindt oplossingen Door te vragen hoe je je ergens bij voelt en wat helpt om je beter te voelen.
Achtergrond en relaties Stroman heeft jarenlang stilgestaan in de moestuin; al leunend op stokken en vastgebonden met touwen. Het is zijn taak om de vogels weg te houden zodat ze de zaden uit de moestuin niet opeten, maar Stroman houdt er helemaal niet van om iemand te laten (ver)schrikken. Op een dag vraagt Stroman aan de Muizen of ze zijn touwen willen door knagen, en ontdekt hij dat hij het heerlijk vindt om vrij te kunnen bewegen! Stroman slaapt nooit; aan het eind van de dag neemt hij zijn oude plek in aan de stokken, maar in vrijheid, zonder vastgebonden te zijn.
Eigenschappen Vriendelijk, ontspannen, beweegt graag, behulpzaam, beschouwend,
Eigenaardigheden Doordat Stroman zelf weinig uitgesproken emoties voelt herkent hij ze ook niet bij anderen. Wel probeert hij ze te begrijpen door vragen te stellen. Bijv.: Als Stroman Lammetje tegenkomt die boos tegen het hek van de weide schopt, zal Stroman heel opgewekt vragen of Lammetje een fijne dag heeft. “Zie je niet dat ik boos ben?” Nee, dus zal Stroman vragen hoe het voelt om boos te zijn, wat je doet als je boos bent, en vooral, waarom je boos bent. Zonder zich dat bewust te zijn helpt Stroman zijn vrienden op deze manier met het begrijpen, ontwikkelen en reguleren van hun emoties. Terwijl Lammetje dat uitlegt voelt hij zich langzaam al minder boos worden.
Activiteiten Rekken, strekken, vragen stellen, luisteren
Uitspraken “En als ik nu eens… ”, “zullen we het samen proberen?”, “en nu snap ik het!”
  Alle activiteiten van Stroman