24. Luchtzakken

Stroman kan niks meer zien! help kinderen!!! Experimenteren met het laten vliegen van plastic tassen in de wind en er vliegers van maken. Onderzoeken hoe je een tas of vlieger zo hoog mogelijk of zo lang mogelijk kunt laten vliegen en leren over windkracht. Onder ‘extra informatie’ lees je meer over de Schaal van Beaufort en vind je het muziekstuk ‘Schaal van Beaufort’ van de Finse componist Aulis Sallinen. Zie werkboek voor volledige lesbeschrijving, voorbereiding, oriëntatie, verkenning, uitvoering en verwerking. Leeropbrengsten SLO, O&O en STEAM staan in de bijlage.

Materialen:

Voorbeeldvlieger van een plastic tas

Voorbeeldvlieger

Extra informatie:

Hoe hard waait de wind?
Soms waait het hard, soms waait het zacht. Hoe hard het precies waait wordt aangegeven met de Schaal van Beaufort. Dat systeem is in 1805 bedacht door de Ier Francis Beaufort. Beaufort was commandant bij de marine van het Verenigd Koninkrijk en bedacht het systeem door te kijken wat steeds hardere wind deed met zijn schip en met de zee. Later is de schaal van Beaufort aangepast zodat ook mensen op het land in plaats van op een schip op zee gebruik ermee konden aangeven hoe hard het waait.

Op de website van het KNMI kun je meer te weten komen over Francis Beaufort, zijn windschaal, en hoe we tegenwoordig windmetingen doen.

Kracht* Benaming Windgemiddelde
snelheid over
10 minuten (km/u)
Windgemiddelde
snelheid over
10 minuten (m/sec)
Uitwerking boven land en bij mens
0 stil 0-1 0-0,2 rook stijgt recht of bijna recht omhoog
1 zwak 1-5 0,3-1,5 windrichting goed af te leiden uit rookpluimen
2 zwak 6-11 1,6-3,3 wind merkbaar in gezicht
3 matig 12-19 3,4-5,4 stof waait op
4 matig 20-28 5,5-7,9 haar in de war, kleding flappert
5 vrij krachtig 29-38 8,0-10,7 opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om
6 krachtig 39-49 10,8-13,8 paraplu’s met moeite vast te houden
7 hard 50-61 13,9-17,1 lastig tegen de wind in te lopen of fietsen
8 stormachtig 62-74 17,2-20,7 voortbewegen zeer moeilijk
9 storm 75-88 20,8-24,4 schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen waaien om
10 zware storm 89-102 24,5-28,4 grote schade aan gebouwen, volwassenen waaien om
11 zeer zware storm 103-117 28,5-32,6 enorme schade aan bossen
12 orkaan >117 >32,6 verwoestingen

De schaal van Beaufort anders uitgelegd
De Finse componist Aulis Sallinen (1935-heden) heeft een muziekstuk geschreven voor koren waarin ze (in het Engels) de beschrijving van de verschillende windsnelheden volgens de schaal van Beaufort zingen. Hoe harder de wind, hoe harder en sneller gezongen word. De schaal van Beaufort loopt tot en met windkracht 12, maar het muziekstuk van Sallinen stopt bij 11. Dan worden alleen nog de letters S O S gezongen; de internationale code die gebruikt wordt als noodsignaal (bijvoorbeeld in morse code).

Navigeer:

Terug naar overzicht
Feedback formulier

Handpoppen:

Stroman

Waar:

Vliegers en luchtzakken maken kan overal. Het laten vliegen ervan gebeurt buiten, op een plek waar je een flink eind kunt rennen.

Wanneer:

Elk moment, Herfst extra interessant in de herfst of op een ander moment dat ‘de wind’ aan de orde komt

Thema’s:

Afval, Beroepen, Circus, Herfst, Het weer, In de tuin, Kunst, Lente, Natuur, Overig, Plastic soep, Seizoenen, Speelgoed, Uitvinder, Vakantie, Vier elementen, Wat vliegt daar, Zomer

Woordenschat:

de lucht, de snelheid, de staart, de tas, de vlieger, de vogelverschrikker, de vuilniszak, de wind, de windkracht, het plastic, het touw, hoger, hoog, laag, lager, langzaam, licht, lichter, omhoog, omlaag, snel, vallen, ver, vergelijken, vliegen, vliegeren, waaien, zwaar, zwaarder

Print Friendly, PDF & Email